• Basketballers gezocht voor blessurepreventieonderzoek

  Als sporter wil je graag blessures tot een minimum beperken en streef je naar een verbetering van je sportprestaties. Spierblessures komen helaas toch vaak voor. Onderzoek wijst uit dat blessurepreventieprogramma's effectief zijn om deze te voorkomen. Veel klinisch onderzoek is echter tot nu toe alleen bij mannelijke atleten verricht. Een nieuwe studie (gefinancierd door de NBA en gesteund door Basketball Nederland) wil juist onderzoek doen naar blessure preventie binnen de basketbalsport: een onderzoek naar kuitspieren bij vrouwelijke én mannelijke basketbalspelers.

 • Doel van het onderzoek

  Het doel van deze studie is om te onderzoeken wat de effecten zijn van twee blessurepreventie-programma's en hoe de kuitspieren daardoor veranderen gemeten met behulp van MRI.

  Voor wie?

  Zowel vrouwelijke als mannelijke basketballers die op zijn minst 2x per week trainen, 16 jaar of ouder zijn, en verder gezond zijn, mogen deelnemen.

  Onderzoek

  Deelnemende basketballers worden per loting verdeeld over 3 groepen: 24 sporters in interventie A (Alfredson's eccentric heel drop), 24 sporters in interventie B (Concentric heel rase) en 24 sporters in de controlegroep (geen oefeningen). Het onderzoek duurt 12 weken, en deelnemers moeten per week 2x in de ochtend en avond kuitoefeningen uitvoeren. Voorafgaand en na deze 12 weken wordt een MRI-scan van de onderbenen gemaakt, deze zal op het AMC plaatsvinden. Daarnaast zal er een spronghoogtetest worden afgenomen.

  Interesse?

  Ben jij nieuwsgierig en lijkt het je gaaf om mee te helpen aan dit onderzoek? Meld je vrijblijvend aan voor meer informatie via mail, of neem een kijkje op de website!